Egy vasúti mérnök irodalmi tévelygései.

PÁLYAMESTER

PÁLYAMESTER

A TÍZPARANCSOLAT - MA

Szubjektív társadalomkritikai gondolatok 2023-ban

2023. augusztus 22. - Pályamester

Vallásosan nevelkedtem. 1957-től jártam hittanra, majd első áldozó is voltam. Anyukám minden este imádkozott velem. Nagyon szerettem ezeket az estéket. Aztán ahogyan kinyílt számomra a világ, rádöbbentem sok olyan dologra, ami a vallás és az egyház ellentmondásosságát igazolta. Miután a vallásgyakorlás fő színtere az egyházi közösség, abbamaradt a templomba járás. A vallást ma is tisztelem, az egyházakat csak részben.

Sokat gondolkodom a tízparancsolat aktualitásán és azon, vajon mennyire érvényesülnek ezek a tanítások. Én magam a tízparancsolat szerint élek, akik ismernek, tudják. A körülvevő világ azonban sokszínű és bizony sok tekintetben torz. A mai Magyarország, István országa keresztény, de az itt élő emberek ezt mennyire tartják tiszteletben? Különösen a mai politikai kurzus fényében érdekes ezen elgondolkodni.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapjáról vettem a tízparancsolat idézett szövegeit.

  1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!

„Ami az ember életében legfontosabb, az egyetlen kell, hogy legyen. Olyan, aminek minden alá van rendelve. A hívő ember számára ez a parancs tiltja a bálványimádást.”

Én nem vagyok bálványimádó. A bálványimádás a magyar történelemben több mint 100 éve jelen van. Ma is, amikor azt látom és olvasom, hogy politikai vezetőknek kezet csókolnak, istenítik. Ők pedig nem utasítják vissza, miközben buzgón hirdetik vallásosságukat. sok ember megnyilvánulásában a közösségi médiában tetten érhető a bálványimádás. De akkor hogy is van ez? A hatalmon lévők bálványimádók, a magukat szerényen meghúzó többség nem? Milyen keresztény ország a miénk?

  1. Isten Nevét hiába ne vedd!

„A „név” ismerete a Bibliában azt jelenti, hogy ismerjük a másikat, s így „hatalmunk” van fölötte. Isten kinyilatkoztatta nevét (Kiv 3,14), ezzel kiszolgáltatta magát nekünk. A parancs azt tiltja, hogy visszaéljünk azzal a hatalommal, amit az biztosít nekünk embereknek, hogy Isten értünk van. (A Jahwe név ezt jelenti) Ez a parancs tiltja a káromkodást, azaz Istennek, szenteknek, szentségeknek szidalmazását.”

A magyarázat szerint a visszaélés a hatalommal, ma mindennapos. Nem csak a szó politikai, hanem bibliai értelmében is. Vajon nem visszaélés-e hatalommal, amikor megkülönböztetik a határon belül és kívül élő magyarokat? Amikor a határon belül nyomorgók terhére milliárdokat költünk a határon túli gyerekek és települések megsegítésére? Nem az a baj, hogy segítünk, de úgy nem korrekt a segítés, hogy közben belehalunk. Az arányosság hiányzik. Ez az aránytorzulás a hatalommal való visszaélés. Ez a keresztény Magyarország?

  1. Az Úr napját szenteld meg!

„Ez a parancs az emberi élet céljára vonatkozik, arra hogy miért élünk e világon. Arra kötelezi az embert, hogy megtanulja élni, élvezni az életet, hiszen nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk.”

A mai világban azért élünk, hogy dolgozzunk és a gazdag oligarchák pénztárcája még vastagabb legyen. Keresztény Magyarország. Ezt hirdeti a politika és az egyház, miközben kisemmizi a pórnépet. Micsoda álságosság! Megtanulni élni- sokba kerül, amihez az anyagi erőforrásokat csak munkával tudjuk (a legtöbben) megteremteni. Akik ma a tízparancsolat szerint élvezik az életet, azok vagy oligarchák, vagy celebek, vagy tolvajok és szemfényvesztők. A hétköznapi emberek döntő többsége nem a jólétért, hanem a megélhetéséért küzd. Ez a keresztény Magyarország?

  1. Apádat és anyádat tiszteld!

„Tisztelni valakit a Szentírás szerint azt jelenti; hogy elismerjük az életünkben betöltött szerepét.”

Valaha ez így volt. Ifjú koromban felnéztem a tanáraimra, a példaképek nagytudású emberek voltak. Azon álmodoztam fiatal koromban, hogy egykor én is nagytudású, elismert ember leszek. Pedig akkor is voltak főleg a szórakoztató iparban emberek, akiket sokan imádtak, de soha nem voltak a példaképeim. Apám és anyám örökségét magamévé tettem: „Segíts magadon, az Isten is megsegít” tanították. Az életem értelmét ők adták.

Manapság a könnyű pénzszerzés, a hírnév, az olcsó szórakozás vonzó rengeteg ember számára. Ez párosul a társadalom elbutulásával, az elhidegülés, a brutalitás, megalázás kultúrájával. Ma a tudás nem érték, ma iskolázottság nélkül is lehet valaki magas poszton. Mi ez, ha nem az értékek lerombolása? Ez a keresztény Magyarország?

  1. Ne ölj!

„Ölni azt jelenti, amikor valakinek – akár önmagunknak is – önkényesen, a saját kényünk-kedvünk szerint vesszük el az életét.”

Sajnos, amióta az ember lejött a fáról, az ölés, öldöklés jelen van az életében. De ölni nem csak fizikai értelemben lehet. Ma szellemi öldöklés folyik, amikor immár lassan 80 éve meghamisítják a történelmet, amikor a tanárokat önkényesen megalázzák, amikor nem a tudás és a műveltség uralja a szellemi életet, hanem a hazugság, az olcsó cirkuszi mutatványok, a politikai road show-k és a szemfényvesztés. A szellemi élet haldoklik, ma egy pedofiliával vádolt ember becsületrendet kap, egy pop énekes, akinek volt néhány jó dala, Kossuth díjat.

A rendszer által jól tartott celebvilág egy hónap alatt annyit keres, mint egy becsületes munkásember egy év alatt.

Ma Magyarországon megölik a kezdeményezőkészséget, az önálló gondolkodást, a tudásvágy kiteljesedését. A fiatalok nem mérnök, orvos, tanár vagy agrármérnök, netán kőműves, vagy villanyszerelő szeretnének lenni, hanem ingyenélő celebek.

Hová jutunk a szellem gyilkolásával? Ez a keresztény Magyarország?

  1. Ne paráználkodj!

„A paráznaság a jel és a jelentés szétválasztását jelenti, amikor olyat tesz valaki, aminek nincs belső fedezete. A szexualitás jel, ami jelent valamit, ezért nem lehet öncélú. A testi szerelem két ember összetartozását, egymás elfogadását jelenti. Az ember test és lélek, így tehát ami lelkileg kezdődik, testileg akar befejeződni. Paráznaság azt jelenti, amikor az ember csak hazudja az önátadás különböző szintjeit, miközben pusztán önmaga vágyainak kielégítésére használja a másikat.”

A paráznaság egyidős az emberiséggel. A kérdés csupán az, milyen mértékű. Ifjú koromban, bizony a társadalom erősen elítélte és kivetette magából a parázna elemeket.  Emlékszem, hogy még a faluból is kiutálták a parázna embert, annyira, hogy el kellett költöznie.

Megváltozott a világ, és átalakult az értékrend. Egyben el is távolodtunk a tízparancsolattól. Ma sok fiatal nem akar házasodni. Az elmúlt 100 évben 1000 lakosra a házasságkötések száma 13-ról 6-ra visszaesett, a válások száma közben 0,4-ről 1,8-ra nőtt a KSH adatai szerint. Csoda, hogy a nemzet nem képes reprodukálni önmagát? A paráznaság immár a nyilvánosság előtt zajlik, főleg a celebvilágban. A sajtó és a média tele van efféle híradásokkal, már-már sporttá vált. Sajnos sok honfitársunk hőstettként tekint a paráznaságra.

Ez a keresztény Magyarország?

  1. Ne lopj!

Az Egyház a magántulajdonnal kapcsolatban két alapvető szempontot ismer: az egyik a magántulajdon szent és sérthetetlen, a másik, hogy a fölösleg nem jogos tulajdon. Ennek fényében kell egy embernek mások tulajdonához hozzáállni, de a pontos mértékeket a saját felelős lelkiismeretünknek kell meghatároznia.

A társadalmi egyenlőtlenség és az ember felhalmozási vágya szülte a lopás gyakorlatát. A magántulajdon szentségét törvények hivatottak garantálni, de a fölösleg jogos tulajdonlásának megkérdőjelezése egyenlő a lopás legitimálásával.

A keresztény Magyarországon a II. világháború után nemzeti sporttá nőtte ki magát a lopás. A közösből nem volt bűn lopni, és a szűkös megélhetési viszonyok valahol kényszerítették az embert a jogtalan tulajdonlásra. Az emberek nem fogták fel, hogy önmagukat lopják meg.

Ma a lopás Magyarországon privilégium. A szegény embert három kifliért perbe fogják, miközben a rendszer kiszolgálói és hódolói milliárdokkal károsítják meg a közt. A politikai vezetés asszisztál mindehhez és még az igazságszolgáltatást is maga alá gyűrve segíti az újgazdagok boldogulását, miközben önmaga is mérhetetlenül gazdagodik. Ma a hatalom a tolvajok és ügyeskedők és az őket kiszolgálók kezében van, a nép pedig kisemmizett, meglopott közösséggé vált. Mindez történik a kereszténység leple alatt, az egyházak támogatásával.

Ez a keresztény Magyarország?

 

  1. Ne hazudj!

„A hazugság azt jelenti, hogy amikor valakinek joga volna tudni az igazságot, és én eltitkolom előle. Az igazsághoz valakinek vagy van joga, vagy nincs. Az igazság nem a tények összességét jelenti, hanem a tények egy magasabb szempontból való együttlátását.” 

Ha valakinek joga van az igazsághoz, az a magyar nép. A közélet tele van hazugságokkal, a politikai uralom hazugsághalmazra épül. Annyira nyilvánvaló a hazugságáradat, hogy a médiában egy műsoron belül is megcáfolják önmagukat, mert már elfelejtették, korábban mit hazudtak. A politikai vezetők nyilatkozatait, ha csak 15 évre visszanézzük, beleszédülünk abba, hogy ugyanarról a dologról mit mondtak korábban, és mit nyilatkoznak ma. Mintha nem ugyanaz az ember nyilatkozna. Közben pedig szajkózzák, hogy mi bizony keresztények vagyunk, a keresztény értékek szerint élünk, és azt kívánjuk, hogy a magyar nép is így éljen. Igen, a nép tartsa be a tízparancsolatot, az urak pedig vidáman, joggal szegjék meg azt. Rájuk nem vonatkozik, mert ők Isten felettinek képzelik magukat. Kivételek is vannak, hiszen Beer Miklós püspök és Iványi Gábor képviselik a tiszta erkölcsöt, azt az egyházi magatartást, amit Krisztusinak lehet nevezni. Micsoda álságosság uralkodik az országban! Az egyházak pedig megszegve a Krisztusi tanításokat, a vastag apanázsért asszisztálnak a hatalomnak.

Ez a keresztény Magyarország?

  1. Ne kívánd más házastársát!

„Jézus szerint: „…aki bűnös vággyal asszonyra néz, az már paráználkodott vele” (Mt 5,28). Mitől bűnös a vágy? A gondolat, a fantázia önmagában nem bűnös. A szándék, az akarat teszi azzá. Az tehát, hogy valakinek valami eszébe jut, legyen az bármilyen gondolat, önmagában nem jelent semmit. Bűnné attól válik valami, amikor az ember beleegyezik, együttműködik, törekszik, szándékosan akar valamit, illetve valakit. Az ember tehát felelős a vágyaiért is, azokat is tisztán kell tartanunk.”

Az erkölcsök arányosan romlottak a keresztény tanításoktól való eltávolodással. A múlt század elején még nem lehetett csodálkozni a házasságtörésen, hiszen nagyrészt érdekházasságok és nem szerelmi házasságok köttettek. A társadalom átlakulása, a világ kinyílása az erkölcsi normákat eltérítette a szabatosság felé.

A vágyak tisztántartásával bizony bajok vannak. A politikai elit, a celeb világ rossz példákat szolgáltat ebben a témában. Valószínű, hogy a válások számának közel ötszösre növekedése is mutatja az erkölcsi instabilitást. Ha megnézzük a kereszténységet fennkölt hirdetők körében is szép számmal akadnak házaságtörők, rossz példát mutatva a társadalomnak.

Ez a keresztény Magyarország?

  1. Ne kívánd más tulajdonát!

Ami a legfontosabb emberi kapcsolatainkra vonatkozik, az – ha másként is – érvényes Sajnos, ez nem új dolog, de az arányok itt is fontosak.mindenre, ami valaki másé. A személyes kapcsolatok esetében nem lehet birtoklásról beszélni, hiszen az bűn lenne, de a meg-, illetve elkívánás mindig bűn, ami lealacsonyítja az embert, és elválasztja Istentől.

Hát mit mondjak, a tanítás szerint mi jó messze vagyunk Istentől, hiába az álszent igehirdetés és agymosás. A lopás intézményesülése már odáig fajult, hogy a szomszéd településen megjelent pártkatonák felszólították a legnagyobb vállalkozót, hogy ugye el akarja adni a vállalkozását. meglepődve közölte, hogy esze ágában sincs. Többször, egyre fenyegetőbben visszatértek ugyanazzal a szöveggel. Végül a vállalkozó eladta nekik a vállalkozást, és családjával Mexikóba költözött.

A meggazdagodott oligarchák nagy része a közös tulajdon károsításával, azaz eltulajdonításával szerezték mesés vagyonukat. Ehhez kitalálták a túlárazás technikáját és a kis vállalkozások maguk alá gyűrésével szinte egyeduralkodóvá váltak egy-egy ágazatban. Nem véletlen, hogy autópálya legalább kétszeres, a belgrádi vasút kb. háromszoros áron épül, a lepusztulni hagyott Balatonaligai üdülőingatlan áron alul kelt el.

Mindez történik a keresztény értékek jegyében, az álkeresztény farizeusok irányításával.

Ez a keresztény Magyarország?

Összegzés: nagyon messze vagyunk a tízparancsolat tanításaitól. Remélem, hogy népünk felül fog emelkedni a farizeusok, képmutató bálványimádók uralmán, és egy valódi keresztény alapokon működő, de minden magyarnak vállalható hazát biztosító berendezkedést biztosít maga számára.

Talán egyszer majd lesz keresztény Magyarország!

Ceglédbercel. 2023.augusztus 22.

kereszt.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://palyamester.blog.hu/api/trackback/id/tr7218198885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lótuszom · http://lotuszom.blog.hu/ 2023.08.23. 08:50:45

Nagyon komoly, fontos és érzékeny témához nyúltál, drága Papuska, és nagyszerűen vezetted le a kereszténység kritériumait! Szomorúan értek egyet Veled, mai és gyakran az előző korszakok emberei sem tartották be a Tízparancsolat előírásait. Jelenünk arról szól, hogy mindazok, akiknek dolga a példamutatás és mások segítése kellene, hogy legyen, szinte az összes főbűnt elkövetik... :( Írásod tartalmilag, és stilisztikailag is tökéletes, szeretettel gratulálok! <3

Pályamester 2023.08.23. 11:21:58

Köszönöm az értékes kritikát. Remélem, akik olvassák, elgondolkodnak a témán, és megosztják rokonaikkal, ismerőseikkel.
süti beállítások módosítása