Egy vasúti mérnök irodalmi tévelygései.

PÁLYAMESTER

PÁLYAMESTER

A bunkó virágzása

Társadalmi kórkép 2022.

2022. június 06. - Pályamester

Gyerekkoromban és ifjúkoromban bunkónak lenni megalázó, sértő minősítés volt. A bunkó a társadalom legalsó rétegeiben volt megtalálható. A példaképek a szépen beszélő, tisztelettudó, tanult vagy egyszerűen okos emberek voltak. Mert voltak okos, bár nem tanult emberek, de intelligenciájuk, ismereteik miatt okosak voltak. Szép dolog volt, amikor emberek találkoztak az utcán, vagy bárhol, és kalapot emeltek tiszteletük jeléül. Jól éreztem magam ebben a miliőben.

70 év alatt nagyot változott a világ. Az a benyomásom, hogy a bunkó szimbolikusan gyökeret eresztett Magyarországon, és a rendszerváltozást követően elkezdett növekedni, majd az utóbbi 10-15 évben már virágzik is. A virága nem illatos, nem csábító, szépnek sem nevezhető, sőt számomra kifejezetten visszataszító. Viszont termékeny, és gyorsan szaporodik. Eszembe jut a fiatal koromban gyakran énekelt dalocska: „Hej, te bunkócska, te drága…”. Csak mosolygok rajta.

A bunkóság átszövi mindennapi életünket. A politika, a parlamenti közvetítések, az ország egyes vezetőinek megnyilvánulásai, egyes bennfentes publicisták csípős szövegei mind-mind a bunkóság jegyében léteznek. Az utcán, a boltban, a közösségi médiában virágzik a bunkóság. Már-már divattá vált bunkónak lenni. Erre erősít rá a média – tisztelet a kevés kivételnek – ahol egykoron 0-ra leírt emberek rém okosnak gondolva magukat, fröcsögik és táplálják a virágzó bunkóságot.

Mára etalonná vált bunkónak lenni. Erről mindig az a vicc jut eszembe, amelyik szerint „Nem mindegy, hogy a hülye okoskodik, vagy az okos hülyéskedik”.

Manapság az ország tele van okoskodó hülyével. Az alacsony színvonal, a bunkóság árucikk lett. A stand up comedy – tisztelet a nagyon kevés kivételnek - a bunkóság melegágya lett. Istenem, Hofi Géza forog a sírjában! Hol vannak a mai „művész urak” a Hofi-színvonaltól? A béka feneke alatt, jó mélyen, a bunkóság mocsarában.

Ugyanez elmondható a TV műsorokról, megint csak tisztelet a kevés kivételnek. Fantáziátlan népbutítás folyik, rettenetesen sok ismétléssel, kevés saját gyártású műsorral. A szórakoztató műsorok némelyike kifejezetten buzdít arra, hogy bunkók legyünk.

A rádióadásokban elharapózott az igénytelen beszéd, még a közszolgálatinak mondott adókon is neves, tanult emberek igénytelen megszólalását adják. A rádiósok egy része slendriánul, a magyar nyelv szépségének sárba tiprásával, azt sugallja, hogy a szabados beszéd a menő. Pedig emlékszem, milyen nagyszerű élmény volt olyan személyiségeket hallgatni, mint pld. Bőzsöny Ferenc, Varga József vagy Takács Marika. Tőlük lehetett szép beszédet tanulni. Felnéztünk akkoriban rájuk.

A politikai élet kriminalizálódott, az alacsony színvonalú, értelmetlen diskurzus uralja a nyilvánosságot. Egyes publicistának mondott, pártalapító egyedek olyan alpári stílust engednek meg maguknak, amiért a kocsmában egy irdatlan nagy verés járna. A közjogi méltóságok némelyike sportot űz a megalázó, lázító kijelentésekből. Mindenki az ellenségünk, némelyiküknek üldözési mániája van a magyarságot illetően. Pedig egyszerű a recept: nem ellenségeket, hanem barátokat kell gyűjteni, és máris szebb és élhetőbb lesz világunk. Persze, akkor kitől kellene megvédeni bennünket? Mert ugye ha nincs ellenségkép, akkor nincs kitől megvédeni, és nem lehet politikai tőkét kovácsolni a hülyeségből. Hogy ez miért veszélyes? Mert sok közember úgy véli, hogy ha nagyjainknak szabad, akkor neki is szabad, hiszen demokrácia van, vagy mifene.

A magyar demokrácia sajnos gellert kapott. A szabadság helyett a szabadosság uralkodik, párosítva a bunkó virágzásával.

A legborzasztóbb a közösségi média. Jól mérhető a bunkóság foka. Magukat tájékozottnak és okosnak hitt emberek bölcs kijelentései a bunkóság jegyében orbitális baromságokat hoznak nyilvánosságra. Ettől csak az a rosszabb, amikor személyeskedő, a tiszteletet és az alázatot nélkülöző, az emberi méltóságot sértő megjegyzések születnek. Sokszor elég lenne utánanézni, ki is posztol valamit, rögtön azonosítható lenne a színvonal. Persze, ha az emberek fölvállalnák önmagukat. A közösségi médiában a legtöbb ember nem fedi fel magát, és az ismeretlenség homályából mocskolódik másokkal. Persze anonim módon felelőtlenül lehet beletaposni mások önérzetébe és bunkó módon fricskázni.

A vitakultúránk a béka feneke alatt. Az átkosban sokkal fejlettebb vitakultúrával rendelkeztünk. Érveket az érvek ellen. Persze akkoriban voltak fórumai a vitának, volt ifjúsági parlament, termelési tanácskozás, különböző gyűlések, stb. Még a társadalomkritikának is volt terepe, minden híresztelés ellenére. Manapság az emberek nyíltan nem szívesen vállalnak vitát, mert egyrészről félnek az esetleges retorziótól, másrészt elszoktak az érvelés alapú vitáktól, és talmi érvelések mentén próbálják a véleményüket védeni. Tehát a legjobb kussolni. Abból baj nem lehet.

Persze van még egy szűkebb rétege a magyar társadalomnak, akik nem rejtik véka alá a gondolataikat. Azonban számítaniuk kell arra, hogy véres támadás indul minden józan gondolat és megfontolás ellen, mert a bunkók hada azonnal aktivizálja magát. Ez főleg a közösségi médiára jellemző.

Mi a következmény? Az, hogy még a történelemhamisítástól sem riadnak vissza emberek, amikor minden érv nélkül kinyilatkoztatnak vélt igazságokat. Nem a tények, hanem az érzelmek, a tudás hiánya, a bunkóság üti fel a fejét. Ez különösen jellemző Trianon megítélését illetően, és a határon túli magyarsággal kapcsolatban.

Nemrégen kioktattak, mert bátorkodtam közreadni, hogy a II. világháborúban sajnos a magyar hadsereg Ukrajnában háborús bűnöket, népirtást követett el. A reakció kioktatás volt, hogy én olvassak utána, mert nem így van. Egy másik kommentelő érve pedig az volt, hogy a Vajdaságban a magyarok ellen is elkövettek atrocitásokat. Mintha az egyik bűn legitimálná a másik elkövetett bűnt. Egyszerűen elképesztően bunkó gondolkodás.

Az emberi kapcsolatokat is átszövi a bunkóság. Amikor ismeretlen emberek letegeznek, ráadásul néhány alpári jelző kíséretében, olyankor eszembe jut az amerikai fegyverviselés szabadsága. Vannak helyek és helyzetek, amikor tolerálható a tegezés. De bocsánat, a lángosos, vagy a Facebookon ismeretlen hozzászóló miért tegez? Nem őriztünk együtt libát. Az emberekből kiveszőben van a másik tisztelete, a partnerként kezelés, ami a társadalom durvulásához vezet.

Érezzük és látjuk a bunkóság következményeit. Sajnos az iskolarendszer sem segít, hiszen a tanítók a létükkel vannak elfoglalva, mert azt hiszik egyes politikusok, hogy a katonás rend majd javítja az oktatás színvonalát. Holott a nemzet napszámosainak nem lenne szabad megélhetési problémákkal küzdenie. Méltatlan hozzájuk ez az állapot. Megalázó, hogy míg vannak, akik egy perc alatt többet keresnek, mint egy pedagógus egy év alatt, a politika úgy tesz, mintha minden rendben lenne. Hát ez is bunkóság, politikai bunkóság. 

Hová vezet a bunkóság virágzása? Véleményem szerint egyszer majd visszaüt, mint a nótában, és akkor vakarhatják a fejüket az akkor élők:

„De ha eljő a nap, mikor ébred a rab,
S lekötött kezét, lábát kinyújtja,
Aki ellene volt, az a fűbe harap,
Mert a bunkó a földre lesújtja!”

Ha a „rabság” nem ébred fel időben, akkor a pusztulás felé vezető úton járunk. A bunkóságnak nem virágoznia, hanem pusztulnia kellene. Ha a magyarság meg akar maradni, szakítania kell a bunkósággal. Jó lenne, ha eljönne az az idő, amikor nem a bunkóság, hanem a szellem diadala uralná hazánkat és annak népét!

tisztelet.jpg

Fotó: internet

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://palyamester.blog.hu/api/trackback/id/tr5017849745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.06.07. 14:05:58

"Normális ember már nem kommentel sehol, mert akkor is földbe döngölik, ha azt írja, kék az ég. Az őrület beköltözött a netre, és sajnos nem a bárányok hallgattak el, hanem a normális emberek. ...szinte MINDEGY, hogy mi a téma, csak úgy tombol a verbális lincselés. Reggel kilenc előtt, éhgyomorra. A barátaim között már teljes az egyetértés, hogy normális ember nem kommentel a közösségi oldalakon, sőt, sehol, mert – idézem – "olyan mennyiségű agresszív hülye esik neked, hogy mentálisan nem éri meg." -Nehéz ezzel vitatkozni."

Fórum » Általános társalgási fórumcsoport » Index kávéház »
Normális ember már nem kommentel
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9250704

Olasz Bazsa 2022.06.07. 14:08:46

Megkönnyebbülve olvastam a posztot. Ezek szerint nem én vagyok az UFO. Néhány barátommal már az elmúlt pár év óta rendszeresen felvetjük, hogy valahogy egyre több az idióta barom.
Több magyarázat is fölmerült:
Például az értelmesebbje -aki tehette persze- már kivándorolt és emiatt itthon érezhetően megnőtt a barmok koncentrációja a nem barmokhoz képest.
Az is felmerült, hogy régen is volt ennyi barom, csak a közösségi médiák nemnagyon létezése miatt nem tudták ennyire reklámozni magukat.
Bárhonnan is veszünk mintát (közlekedés kultúra, közösségi média, környezetüket leszaró kutyatartók stb stb) azt látjuk, hogy virágzik a bunkóság.
Egyre inkább azt gondolom, hogy a környezetünk és a kütyüjeink okosodásával egyenes arányban hülyül el a lakosság.

Almandin 2022.06.07. 14:49:30

@Olasz Bazsa: Részben igazad van, de a bunkóság már Nyugaton is divat lett. Igaz, itt nagy a hagyománya. Örülök egyébként, hogy végre valaki ezt szóvá teszi egy posztban.
Szörnyen zavaró például, hogy boltban, buszon, stb., ha belehallgatok random emberek beszélgetéseibe, a 90 százalékuk minden második mondatába beleszövi a b.meg, g.ci szavakat, ilyen a stílus. Minél fiatalabb az illető, ez annál inkább igaz. Az is feltűnt, hogy néhány évtizede a tanultabb embereknek nagyon nem illett így beszélni, ma már ők is így tesznek. Aki kivétel, azt meg sokszor kiközösítik, nem szeretik a szebb beszédű embereket, nemhogy példának vennék őket, hanem egyenesen kinevetik, maradinak bélyegzik.
Az öltözködési kultúrán is látszik ez. Semmi bajom a sportos ruhákkal, van, hogy én is azt veszek fel, ha ahhoz van kedvem, meg az alkalomhoz is illik, de nekem feltűnt, hogy az elmúlt 10-15 évben szinte kötelező folyton farmerben és edzőcipőben járni non-stop. Egy hétköznapi, városi eleganciát sugárzó öltözéket már nemigen hordanak. Nők pl. szinte teljesen leszoktak a szoknyaviselésről, illetve ünnepi öltözéknek hiszik. Azt hiszi a ma embere, hogy attól fog jól kinézni, ha a sportos ruhája márkás és a márkajelzések virítanak messzire, hogy lássák, ő nem csóró.
Az okostelefonok amúgy valóban butítanak, mert leszoktatnak az önálló gondolkodásról, problémamegoldásról. Nem kell túlzásba vinni a használatukat.

Almandin 2022.06.07. 14:50:28

@IGe.: Illetve még az kommentel a nárcisztikus pszichopatákon kívül, aki megtanulta, hogy lepergesse magáról a sértő kommenteket.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.06.07. 15:59:27

@Almandin:

Ja ... vagy mint jómagam (~23 éves) kissé megszokásbeli szenvedélyből és humánetológiai és pszichovirulógiai kutatások miatt. Bár már én is egyre kevesebbet.

Almandin 2022.06.07. 17:55:53

@IGe.: Engem is sokszor ezek a humánetológiai és pszichovirulógiai szempontok érdekelnek, valamint a különböző pszichopatológiák kommentelőknél való előfordulásai, pszichológiai profilozás. Emiatt is érdekesek a kommentszekciók.

Pályamester 2022.06.07. 18:46:17

@IGe.: Ha senki nem szólal meg a normális emberek közül, akkor tényleg elhülyül az egész ország. Szerintem szükség van a normális gondolatok nyilvánosságára.

Pályamester 2022.06.07. 18:47:17

@Almandin: Sok mindent lehetne még írni. A figyelmet szerettem volna ráirányítani a problémára. Köszönöm a kommentet.

Almandin 2022.06.07. 20:20:11

@Pályamester: Erről sajnos valóban órákig lehetne beszélni. A számomra az a leginkább megdöbbentő, amikor már pszichológusok is ajánlják, hogy beszéljünk csúnyán, mert levezeti a feszültséget, a káromkodás egészséges egyesek szerint. Nos, a mai emberek többsége már nemcsak akkor beszél így, ha váratlanul hasra esik, vagy elejt valamit (ilyenkor bárkivel előfordulhat, emberi dolog), hanem kötőszóként alkalmazzák ezt. Sokan valóban nem tudnak két mondatot elmondani ilyen kifejezések nélkül.
ketkes.com/a-tudomany-szerint-a-sokat-karomkodo-emberek-oszintek-es-jo-baratok/
Érdekes, én inkább az ellenkezőjét figyelem meg, általában minél primitívebb valaki, annál trágárabban beszél. A kultúrember amúgy, ha akar, tud őszinte is lenni trágárkodás nélkül is, ez inkább nevelés és igényesség kérdése. Az udvariasság nem egyenlő a képmutatással. Sajnos többen tényleg összekeverik, és a képmutató, finom modorú emberek sajnos lejáratják a finomabb modorú, de őszinte és nyílt embereket is. Lehet egy mocskos szájú ember is képmutató, nem biztos, hogy őszintébb, inkább csak egy tahó.

Pályamester 2022.06.08. 08:48:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem bunkóság, de nem is elegánsan teszi. Mindenkinek lehet véleménye, de nem mindegy, hogyan közli.
süti beállítások módosítása